Anthro

architects london essex logo anthor architecture

Mixed use development architecture brighton uk

Mixed Use Development, Western Road, Brighton

This project involves the restoration and regeneration of No. 187 Western Road in Brighton. Located in the heart of Brighton city centre, close to shops and transport links, the proposed design involves extending the building upwards, adding another floor and large roof terrace, to create 15,000 sq.ft of new high quality office space for Brighton. We have also redesigned the commercial premises at ground floor level to provide a new restaurant space for the city.

office development brighton commercial refurbishment anthro architecture
office development brighton commercial refurbishment anthro architecture

Mixed use development architecture brighton uk

Working with the Townscape

The extension to the property is in the form of a zinc-clad mansard roof to reduce the visual impact on the surrounding townscape.

The extension also steps back from the Western Road frontage to further minimize its impact while also creating a south-facing terrace for the occupants.

Anthro Architecture

Turning the Corner

To the front and corner with Western Road, we have designed more traditional dormer windows, which then transition to flush glazing further along Regent Hill. This flush-glazing minimizes the extension’s side profile, helping to reduce the impact of the building from this Regent Hill aspect.

The roof will include an extensive green roof with a central row of flat rooflights, which have been located to optimise the daylighting levels of the office space below.


office development brighton commercial refurbishment anthro architecture
office development brighton commercial refurbishment anthro architecture

Anthro Architecture

Respecting the Existing Context

A key feature of our design was to largely retain the existing facades. We have removed the poorly-functioning existing lightwell and, in its place, created side terraces on the first and second floors. These terraces also help to articulate the facade, allowing for a reading of the distinct buildings between the front and rear. It also serves to break up the long facade onto Regent Hill.