Anthro

architects london essex logo anthor architecture

House Extension Leigh-on-Sea, Essex

Sunflower House,
Leigh-on-Sea, Essex 2023

Sunflower House is a ground floor refurbishment and extension of an early 20th century terraced house, located in the heart of the seaside town of Leigh-on-Sea, Essex. The existing ground floor consisted of a series of small rooms, which were opened up to connect the living spaces with the rear garden to create a bright and sunny open-plan home.

home extension architectural design london essex process anthro architecture ltd
architects london essex anthro architecture ltd sunflower house

House Extension, Leigh-on-Sea, Essex

Seaside lifestyle

The original ground floor included a galley kitchen, separate dining room and an old full-width conservatory to the rear. As the spaces were so poorly connected, the design and layout didn’t suit our Client’s lifestyle and the needs of their young family. They wanted a more open-plan family space that enjoyed the sun on both sides of the home and connected the living spaces with the sunny rear garden.

House Extension, Leigh-on-Sea, Essex

Bringing the Garden into Home

Our design proposal involved opening up the entire rear wall of the house through the insertion of a large yellow steel-framed structure. This freed up the rear space to allow for the creation of a large kitchen and dining space. Onto the garden and patio, the bi-folding doors can be fully opened up all summer long allowing the inside and outside spaces to seamlessly flow together.

House Extension, Leigh-on-Sea, Essex

Catching the light

To draw the light deep into the home, we used bright colours and materials, including a large golden artwork, centred over the dining table and yellow accents within the colour palette. We also created a new opening to the front reception room, accessed via a pair of glazed double-doors, to allow the evening light travel deep into the floor plan and illuminate the dining table.

House Extension, Leigh-on-Sea, Essex

Glazed Brick catching the sun

The rear extension is clad in white glazed bricks with a carefully matched light buff mortar finish to help absorb the morning sun and radiate heat throughout the day. The upper band of the extension is finished in simple off-white render finish to harmonise with the brickwork below. The sandstone paved terrace steps down to the garden between two flower-filled raised planters that frame the rear extension and garden.

House Extension, Leigh-on-Sea, Essex

Collaborators

Contractor:   Lina Construction: (https://www.instagram.com/linaconstruction/?hl=en)

Kitchen: Kitchen by Design (www.kbduk.com)

Flooring: Daniel James Flooring (https://www.danieljamesflooring.co.uk/)

Photography: Ste Murray (https://www.ste.ie/)