Anthro

architects london essex logo anthor architecture

House Extension East London UK

Family Townhouse,
Victoria Park, 2020

Looking directly out onto the leafy environs of Victoria Park, East London, this house extension in East London, UK is a four-storey historic property forming part of Cadogan Terrace.

During this project we worked closely with our Client, Declan, and his family to extend and refurbish what is a typically narrow London townhouse in a way that would allow the living spaces of the family home to connect into the garden while also working sensitively with the existing structure and respecting the requirements of the surrounding conservation area.

house extension east london uk rear elevation view anthro architecture
house extension east london uk stair section anthro architecture

house extension east london uk

Connecting House and Garden

We took the opportunity to change the configuration of the existing dog-leg stairs, extending them straight down towards the rear garden. This allowed us to create a full-width kitchen/dining extension to the rear with a large sliding glazed door connecting to the garden terrace. 

house extension east london uk

Bringing in the Light

Where previously the Client’s kitchen was a dark, semi-basement space, they now have a brightly lit spacious kitchen and dining area with a seamless connection to the rear garden.

house extension east london uk pano view anthro architecture
house extension east london uk gif anthro architecture

Anthro Architecture

Creating Family Space

On the upper floors, we re-designed the bedroom spaces to give all the children their own bedroom. By extending at first-floor level, we were able to create a family bathroom on the first-floor return. In addition to this, a new secret shower room was created in the master bathroom along with a large guest bathroom in the lower ground floor space.

house extension east london uk hdr anthro architecture

Anthro Architecture

Honour the Past, Celebrate the Future

The materials and detailing chosen for the design of the extension sought to be respectful to the character of the existing building while also gesturing the historic industrial past of the surrounding area.

house extension east london uk rear view anthro architecture
house extension east london uk interior stairs anthro architecture

Anthro Architecture

Thank You’s

Main Contractor: John Perkins Projects
https://www.johnperkinsprojects.co.uk/

Engineer: Structure Haus
https://structurehaus.com/

Photography: Ste Murray
https://www.ste.ie/